Beheersplan Elektriciteitscentrale (Izegem)
Om zijn inwoners en bedrijven te voorzien van stroom en straatverlichting, richtte de West-Vlaamse stad Izegem in 1901 zijn eigen elektriciteitscentrale op. Als gevolg van verschillende capaciteitsverhogingen onderging het gebouw, met op de gevel in grote letters ‘Stadselectriciteit’, in de loop van de twintigste eeuw ingrijpende renovaties en uitbreidingen. Zo werd in de jaren 1920-1930 de gevel met rode baksteen en simili-natuursteen heropgebouwd en de beeldbepalende schoorsteen toegevoegd.
Het gebouw is niet alleen omwille van haar sociaal-culturele, industrieel-archeologische, en architectuurhistorische kenmerken uiterst waardevol, het huisvest bovendien ook de best bewaarde stoommachine van België die in 1936 in de centrale geplaatst werd.
Vandaag de dag heeft de site een dubbele functie. Het ene deel staat nog steeds in voor de elektriciteitsverdeling van de stad, het andere gedeelte met machinezaal huisvest het museum ‘Stoom en Stroom’.
De opmaak van het Beheersplan liep parallel met de renovatie en restauratie van het gebouw. Bijzondere aandacht ging dan ook uit naar een grondige analyse van de bestaande toestand en de schadepatronen. Het Beheersplan dient verder als leidraad voor het gerichte onderhoud en gebruik van het gebouw zodat het samen met de stoommachine als museum bewaard blijft voor toekomstige generaties en gebruikers.
ligging : Prins Albertlaan 3, Izegem
opdrachtgever : stad Izegem
uitvoering : 2017
goedkeuring beheersplan: 1 augustus 2019
raadpleeg beheersplan