Heropbouw en restauratie van schuur op de kinderboerderij
Het oudste gedeelte van de beschermde schuur is nog grotendeels authentiek, maar momenteel in erbarmelijke staat. Het andere gedeelte is na een hevige regenbui in 2008 grotendeels ingestort. Kort nadien werden er instandhoudingswerken uitgevoerd.
De restanten van de schuur zijn in detail opgemeten en er werd een iconografisch onderzoek uitgevoerd. Op basis van deze gegevens wordt er een uitvoeringsdossier opgemaakt om het geheel te reconstrueren en het een nuttige herbestemming te geven, in overleg met de gebruikers van het boerderijcomplex. Gezien de precaire toestand van het gebouw is de zoektocht naar het evenwicht tussen behoud van het monument, het technisch haalbare en de herbestemming de uitdaging voor deze opdracht.
Op basis van het bouwfysisch onderzoek en in nauw overleg met Onroerend Erfgoed wordt er geopteerd om de twee koppen van de schuur te restaureren. Het voorste gedeelte wordt gerestaureerd. Het middendeel wordt vervangen door een nieuw volume met een uitzicht en bouwwijze die nauw aanleunt bij de oorspronkelijke schuur. Bij de restauratie wordt voornamelijk aandacht besteed aan de oude spantenstructuur in de schuur. Tevens werden in de gevel sporen terug gevonden van oude muuropeningen. Aan de hand van deze informatie werd het gebouw aangepast aan haar nieuwe functie. Zo werd de beslissing genomen om in de gevel een vroegere grote poort weer terug te plaatsen.
De nieuwe functie van de schuur leunt nauw aan bij de huidige functie van de kinderboerderij. Oorspronkelijk werd de schuur gebruikt als stal en wagenhuis. Er is tevens een ingang naar het woonhuis terug te vinden. De nieuwe inrichting omvat nog steeds stallingen, een kantoor en toeristisch onthaal voor het buitengebied rond Oostende. Daarnaast is er, naar analogie met het reeds aangepaste gedeelte van de boerderij, een atelierruimte aanwezig voor diverse workshops met kinderen. De oorspronkelijke positie van de stal blijft behouden. De ruimte ernaast wordt ingericht als polyvalente ruimte. Hier verdwijnt de niet-oorspronkelijke opdeling en wordt tevens de doorgang naar het gereconstrueerde deel opengewerkt. De ingang naar de woning vanuit een soort achterkeuken met douche en toilet blijft gegarandeerd. Er wordt een nieuwe verticale circulatie aangebracht in het gebouw. Aangezien we een verdieping aanbrengen in het pand is dit een noodzaak. Er wordt ook vast meubilair geplaatst, zoals een onthaalbalie en een kitchenette.
De ingrepen op de site zijn uitgebreid. Zo wordt onder meer de afwatering en goten vervangen. Het dak wordt afgebroken en heropgebouwd met hergebruik van de oorspronkelijke dakpannen waar mogelijk en zijn structuur gerestaureerd. Herbouw en restauratie van de gevels en herschilderen. Een grondige aanpak van het interieur en vernieuwing van de technische installaties.
ligging:
opdrachtgever: Stad Oostende
oppervlakte: 230 m2
ontwerp: 2010-2012