Beheersplan Bijlokehospitaal met omgeving (Gent)
Met de stichting van het cisterciënzerinnenklooster en een ziekenhuis ontstond in de eerste helft van de dertiende eeuw de Gentse Bijloke. Door de aanzienlijke uitbreidingen in de daaropvolgende eeuwen groeide de site niet alleen uit tot de belangrijkste stedelijke zieken- en ouderenzorginstelling, maar drukte het ook een belangrijke stempel op de stadsontwikkeling van Gent. Vandaag huisvest de Bijloke een diversiteit aan functies, waaronder het Stadsmuseum Gent (STAM) en een campus van de Hogeschool Gent (HOGENT).
Het beschermde stadsgezicht van het Bijlokehospitaal bevat naast een groot aantal (beschermde) gebouwen ook verschillende tuinen met waardevolle bomen. Het Beheersplan brengt inzicht in de bouwkundige en bouwhistorische complexiteit van de site. Faseringsplannen visualiseren op begrijpbare wijze de algemene ontwikkelingen en de specifieke bouwgeschiedenis van de site en zijn afzonderlijke onderdelen. Deze geschreven en grafische analyses en de inventarisatie van de bestaande toestand maakten het mogelijk de gebouwen met erfgoedwaarde te onderscheiden.
De beheersvisie en de onderhouds- en restauratiemaatregelen focussen hoofdzakelijk op deze onderdelen en gebouwen met erfgoedwaarde. Het resultaat is een afgelijnd en praktisch werkdocument waarmee de komende 24 jaar de geïntegreerde en duurzame beheersvisie van de Bijlokesite gerealiseerd kan worden.
ligging : Gent
opdrachtgever : stad Gent
uitvoering : 2018-2019
goedkeuring beheersplan: 1 augustus 2019
raadpleeg beheersplan